petak, 14. prosinca 2012.

Edwin Hubble

Edwin Hubble je rođen 20.studenog u SAD-u. .Bio je američki astronom. Hubble je bio jedan od vodećih astronoma modernog doba i zaslužan je za stvaranje temelja na kojima danas leži fizikalna kozmologija.
Hubble je otkrio da nejasne maglice koje su se prije vidjele na teleskop nisu dijelovi Mliječnog puta (kao što se tako ranije mislilo), nego su zasebne galaktike izvan Mliječnog puta. To je otkriće objavio 30. prosinca 1924.
 Hubbleu se pripusuje otkriće crvenog pomaka u spektru galaktika. Hubble je zajedno sa Miltonom Humasonom 1929. formulirao zakon crvenog pomaka, empirički zakon između brzine udaljavanja galaktika i njihove udaljenosti, danas poznat kao Hubbleov zakon, po kojem je brzina udaljavanja galaktike proporcionalna njezinoj udaljenosti.
 Hubble je 30. kolovoza 1935. otkrio asteroid 1373 Cincinnati. U tom je razdoblju napisao i dvije knjige - "Promatrački pristup kozmologiji" i "Kraljevstvo Maglica".
Hubble je pokušao astronomiju svrstati pod fiziku. Komitet za dodjelu Nobelove nagrade je taj prijedlog usvojio tek 1953., kratko nakon Hubbleove smrti, tako da Hubbel nije dobio Nobelovu nagradu.

1 komentar: